İnsanda kaç tane latife vardır?
İnsan on letaif-i aşaradan ibarettir: Kalp, akıl, sır, hafi, ahfa; nefis, ateş, hava, su ve toprak.
Manevi latife ne demek?
Letâif, latîfe kelimesinin çoğuludur ve ruhun seviyeleri veya farklı boyutları için kullanılan bir tasavvuf terimidir. Başka bir tanıma göre, incelikler, duyu organlarımız ve zihnimiz tarafından sağlanan bilgilerin ötesine geçen manevi gerçeklikleri algılamamızı sağlayan hassas bilinçdışı yeteneklerdir.
Rûhun mertebeleri nelerdir?
Tasavvuf düşüncesinde ruh gerçekten birdir. Ancak içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında yedi seviyede ele alınmıştır: Emmâre, Levvâme, Mülhime, Mutmainne, Raziye, Marziyye ve Kâmile.
Ruh latifesi ne demek?
İnsana canlılık veren algılayan ve bilen unsur. İnsanın özünü, kendisini, ilahi lütfu, kötü alışkanlıkların ve temel arzuların kaynağını ifade eden bir terim. Antik Yunan ve ortaçağ İslam ve Hristiyan felsefesinde doğal varlıkların ilkeleri olarak kabul edilen dört ilke.
Ruhun 3 makamı nedir?
İnsanın ruhu üç düzlemdir; Revani akıl, Sultan akıl, aydınlık akıl. Ruhun da yedi düzlemi vardır. Bu ruh yedi düzlemi elde etmedikçe, ruhun aydınlık düzlemine ulaşamaz.
Latife ne demek islamda?
Latife (çoğulu letâif) kelimesi sözlükte “insanları güldüren, neşelendiren hoş ve güzel söz, özellikle şaka ve nükteli söz” anlamına gelip; kelimelerle ifade edilmesi zor, ince bir anlamı olan; kalbe gelen bir duyguyu anlatan; güldüren garip söz veya hikâyeyi ifade eder.
Kalp zikri nedir?
Kalp zikri, Allah’ı gizlice (kalple) anmak demektir. Kalp zikri, her gün okunarak vird yapılabilir. Ancak her gün düzenli olarak yapılmazsa etkili olmaz. Ayrıca vird kalp zikri olması da gerekmez. Her gün dua, ayet, açık zikir vb. okursanız vird olur; ancak kalp zikri yoktur.
Tasavvufta Latife ne demek?
Sözlükte “ince, yumuşak şey”; “akıl” anlamına gelen latîfe kelimesi, “son derece ince bir manayı ifade eden, sözle açıkça anlatılamayan, işaretlerle insanlara iletilebilen, tadılarak ve deneyimlenerek öğrenilen bilgi” anlamında tasavvuf terimi olarak kullanılmıştır (et-Taʿrîfât, “laṭîfe” san.; Kâşânî, s. 83).
Alnın ortasında ne var?
Epifiz bezi, beynin uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonunu üreten ve salgılayan çam kozalağı şeklindeki bir endokrin bezidir.
Tasavvufun en yüksek mertebesi nedir?
Bu, Allah’ın Zatının düzlemi olan La-taayyun’a en yakın olan duraktır. Dolayısıyla, Sirhindi’ye göre, gerçek Muhammedî Hakikati/Taayyün-i Birinci, Taayün-i Hubbî bu düzlemdir.
İnsandaki 7 tane nefis nedir?
Semennûdî bu eserlerinde nefs terbiyesi konularında tarikat yolunun manevî metotlarını ele almıştır. Semennûdî bu metoda dayanarak nefsi yedi sınıfa ayırmıştır: emmâre, levvâme, mülhime, mutmainne, raziyye, marziyye ve kâmile.
Letâif noktaları nelerdir?
Tehânevî’ye letâifin yerleri sorulduğunda; rûhun yerinin göbeğin altında, kalbin yerinin sol göğüsten iki parmak aşağıda, kozalak şeklindeki et parçasının bulunduğu yerde, ruhun yerinin kalbe tam simetrik olan sağ göğüsten iki parmak aşağıda, sırrın yerinin göğsün ortasında, hafînin yerinin sağ göğüsten iki parmak aşağıda, iki kaş arası ile ahfanın yerinin ise… olduğunu söyler.
İnsandaki latifeler nelerdir?
Risale-i Nur külliyatı, insanda birçok espri bulunduğunu ve bunlardan on tanesinin meşhur olduğunu belirtir. Konu ilerledikçe bunların “kalp, ruh, sır, vicdan, sinir, his, akıl, arzu, duygusal kuvvetler, öfke kuvvetleri” olabileceği düşünülür.
Ahfa makamı nedir?
Kalb, ruh, sır, hafî, ahfâ diye sıralanan “letâif-i hamse”lerin sonuncusuna verilen isim. Son “Atvâr-ı seb’a”ya Ahfâ denir. Nakşibendi-Müceddidiyye ve Halidiyye tarikatlarında seyir metodu.
Tasavvufta toprak ne demek?
Dünyanın ve insanın yaratılışının temel malzemelerinden biri olarak kabul edilen toprak; tevazu, teslimiyet, sadakat, canlılık, kesinlik gibi niteliklerin temsilcisi olarak metinlerde yer bulurken aynı zamanda ölümü çağrıştırdığı gibi inancın, merhametin, bereketin de simgesidir.
Latifeleri ne demek?
Sözlükte “ince, yumuşak şey”; “akıl” anlamına gelen latîfe kelimesi, “son derece ince bir manayı ifade eden, sözle açıkça anlatılamayan, işaretlerle insanlara iletilebilen, tadılarak ve deneyimlenerek öğrenilen bilgi” anlamında tasavvuf terimi olarak kullanılmıştır (et-Taʿrîfât, “laṭîfe” san.; Kâşânî, s. 83).
Sırrı hafî ne demek?
Nakşibendiyye tarikatında, kalb, ruh, sır, hafî, ahfâ olarak sıralanan ve emirlik alanına ait olan “letâif-i hamse”nin dördüncüsüne verilen isimdir. Nakşibendi-Müceddidiyye ve Halidiyye tarikatlarında navigasyon yöntemi. Lütfen bu form üzerinden sadece OTTOMANLILAR//8-finansal-yapı maddesiyle ilgili mesajları gönderin.
Manevi organlar nelerdir?
İnsan bedenini fiziksel olarak oluşturan ve yaşamasını sağlayan kalp, beyin, karaciğer ve akciğer gibi iç organlar olduğu gibi, çıplak gözle görülmeyen ancak varlığı kesin olarak bilinen manevi organlar, yani manevi merkezler de vardır. Bunlara tasavvufta Letaif denir.
Letaiflerin zikirleri nelerdir?
Letâif virdi altı Latife üzerine çizilmiştir. Bunlar gönül, ruh, sır, Hafi, Ahfa ve ruh esprileridir.